Wednesday, August 10, 2011

Storceac sau borş? Aceasta-i întrebarea (peştească)!


Pentru că am ales să stăm pentru al treilea an la rând la aceeaşi gazdă de la Sfântu Gheorghe, şi sejurul ăsta în Deltă am avut parte de un regal culinar, cum numai burţile şi kilogramele acumulate pot sta mărturie! Alimentul de bază, fireşte, peştele.
Păi hai să redau aşa, din memorie, câteva feluri - Atenţie! Pofticioşii şi gravidele cu probleme legate de pofte sunt rugaţi şi rugate să părăsească postarea chiar acum! Mai ales că am de gând să scotocesc şi după ceva poze delicioase ca să ataşez la coadă!
Sărmăluţe de peşte în foi de viţă
Deci, carevasăzică: borş pescăresc, storceac, ciorbă de peşte cu rasol de peşte alături, sarmale de peşte în foi de viţă, tocăniţă de cartofi cu peşte, pilaf cu peşte, varză cu peşte, salată cu peşte, peşte prăjit, fript, icre de peşte, mici din peşte, drob de peşte... Ce mai, doar desert din peşte n-am mâncat, deşi cred că ar fi ieşit ceva şi de genul ăsta! Somn, şalău, crap, caras, scrumbie...
Alt fel de salată cu scrumbie
Dar zic, hai să nu treacă în van experienţele astea, adică în van nu sunt oricum, dar hai să profit şi mai mult şi să încerc şi eu acasă ceva din toate astea. Aşa că încep acum categoria "culinare de Deltă", în care voi povesti peripeţiile legate de gătirea de bucate cu specific pescăresc. Pentru azi am ales storceac.
Aşa că am pornit de dimineaţă către piaţa Obor, dotată, cum se ştie, şi cu o "frumoasă" în renovare hală de peşte. După ce am dat un tur de hală ca să văd în ce ape se scaldă peştele, până la urmă m-am decis la un crap - cum altfel decât de Dunăre. Crap mărişor, la vreo 2 kilograme.
Mititei a la Sfântu
Acasă am citit destul de superficial o reţetă de pe net, adică de aici. Procesul de fabricaţie a fost aşa: am curăţat, spălat şi "rondelat" crapul, am pus căpăţâna la fiert cu sare, apoi zarzavatul tocat, apoi cartofii şi rondelele, apoi oul bătut cu smântână. N-a trecut proba degustării. Era bun, totul era comestibil, chiar şi rezultatul final. Dar nu era storceac!
Peşte prăjit şi icre de crap
Zic, hai să vedem în "Biblia bucătăriei", la Radu Anton Roman. Fireşte, aici a fost greşeala mea, scrie negru pe alb: nu se foloseşte crap sau somn la storceac pentru că e prea gras! Se pune sturion (cum scrie şi în reţeta de pe net şi cum nu se găseşte de vânzare), sau dacă nu, atunci nisetru, morun, păstrugă... În carte sunt, în piaţă nu.
Ce-i de făcut? Păi, să încerc să modelez eu un fals storceac într-un borş de peşte. Caut de data asta direct la R.A. Roman, pagina 729, borş pescăresc. Aflu că lumea îi spune borş, dar de fapt niciodată lipovenii nu pun în ciorbă zeamă fermentată de tărâţe de grâu, ci doar cât oţet trebuie ca să aibă gustul preferat.
Salata cu scrumbie
Aşa că am scos bucăţile de peşte fiert de-acum, ca să nu se zdrobească şi am pus oţet după gust. Ei, aşa da! E un hibrid, dar măcar e bun.

 Post Scriptum: Unele guri spun că, de fapt, ciorbele în Deltă au un gust special de la apa de Dunăre folosită. Aşa că oricum nu puteam să-i dau aroma Dunării.

Dacă doriţi să (re)citiţi/vedeţi:
despre sejurul deltaic 2009 am scris aici, iar despre 2010 - aici.

No comments:

Post a Comment

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici.