Tuesday, August 21, 2012

Boala gură-mână-picior, sau lipsă de inspiraţie?

foto
După varicelă (bifat), oreion, rujeolă, rubeolă, după roseola infantum, după a cincea boală a copilăriei (aşa-numita "boală a obrajilor pălmuiţi" - bifat), iată că imaginaţia "botezătorilor de boli" rămâne de tot cheală şi denumeşte o boală eruptivă fix după locurile în care apare erupţia: boala mână-gură-picior, nu contează ordinea. Aşa îi zice, să ştiţi că am căutat şi pe site-urile în limba engleză, de unde este tradusă denumirea (hand-foot-mouth). Şi denumeşte o afecţiune extrem de frecventă zilele astea şi, spre mirarea şi neplăcerea (şi) a noastră, extrem de contagioasă.

Frecventă vara şi toamna, boala este provocată de virusul coxsackie A enterovirusul 71, care rezistă foarte bine şi zile în şir pe plante, locuri de joacă... you name it, pe unde dacă vine un copil, pune mâna şi apoi la gură, gata, l-a înhăţat. Dar în general "se ia" prin contact direct cu persoana bolnavă.

Perioada de incubaţie - zice la carte - este de 3-7 zile, dar noi am venit în contact cu cineva "infestat" marţi, iar joi la prima oră Roxi acuza simptome, aşa că din nou viaţa bate cartea!

Manifestările - cel puţin, la noi - au demarat cu durere în gât şi febră mare. OK, buna noastră prietenă şi pediatru rezident L. ne-a învăţat că febra mare e bună, e mai bună adică, decât, cea mică, pentru că e semn de viral, nu de bacterian - caz în care ar fi mai mică, scăldată, şi ar necesita antibiotic. Şi tot L. m-a învăţat cum să rezist 48 de ore doar cu antitermice, ca să putem vedea ce urmează, să putem diagnostica corect, şi să nu ascundem restul manifestărilor.

foto
Drept pentru care, după 3 zile de temperatură (destul de mare, între 38,5 şi 39,6) la dublu - ăsta-i farmecul când ai doi copii, şi amândoi se expun în acelaşi timp: totul e la dublu - au apărut bubiţele în zona gurii - la ele s-au localizat pe amigdale şi în jurul acestora. Ceea ce m-a indus puţin în eroare la început, crezând că am de a face cu o amigdalită pultacee. Ceea ce n-ar fi explicat, totuşi, tocmai atunci scăderea temperaturii.

Dar de restul, noi, cel puţin, am scăpat. Adică azi, în a 6-a zi de la primele manifestări, cred că am scăpat, bubiţele sunt tot pe lângă amigdale, dar sper să nu mai apară şi altele. Căci altfel, am înţeles că pot apărea bubiţe roşii şi pe mâini, între degeţele, sau pe talpile picioarelor, chiar şi în zona genitală (şi pozele pe care le-am găsit pe net ca exemplificări nu arată deloc încurajator!).

Tratament - nu există, adică nu se ia nimic, trece de la sine şi este autoimună. Fireşte, se opreşte febra cu antitermice, se hidratează copilul, dar după ce febra trece şi erup bubiţele, doar aşteptăm să treacă. Eventual nişte Tantum Verde în gât nu strică.

E bine să-l ţinem departe de alţi copii, pentru că este contagios 7-10 zile de la erupţia bubiţelor.

Acuma, personal am nişte dubii că fetele au avut chiar asta, mai ales că au, începând de azi-noapte şi nişte simptome uşor-laringoase (sunt răguşite, cred că le paşte câte o şedinţă de aerosoli diseară), dar având în vedere numărul mare de cazuri de care tot aud în ultima vreme, tind să cred că mai degrabă am scăpat cu o formă mai uşoară, decât că nu am făcut-o deloc.

Sănătate! Şi hai să-i găsim un nume bolii, ce ziceţi?

4 comments:

  1. Unde gasim acest medic minunat de care vorbiti, caci eu sunt ingrozita de medicii care imi prescriu antibiotice si la un stranut!
    Ar fi grozav daca as gasi un astfel de medic si pentru copilul meu.
    Multumesc, Lavinia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lavinia, medicul pediatru rezident L. de care vorbesc este o bună prietenă care lucrează la spitalul de copii Emilia Irza. Dar am dat de astfel de medici pediatri şi la Regina Maria. Şi în general, eu sunt cam împotriva antibioticelor şi le spun în faţă medicilor că nu am de gând să le dau - dacă instinctul meu îmi spune că nu e necesar în acea situaţie. Dacă îmi demonstrează cu analiza de sânge a copilului că este vorba de o infecţie, atunci da, le dau şi eu antibiotic, nu-s chiar mai catolică decât papa :)

      Delete
  2. Sper ca va simtiti bine si poate ne vedem maine la bazin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulţam, Nicoleta, fetele sunt bine cu boala asta, însă acum sunt cam răguşite, tuşesc puţin şi le curge nasul, nu ştiu sigur cu bazinul...

      Delete

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici. Ne vedem pe ancailie.ro, dacă mai vreți să mă citiți, anyone. :)