Monday, October 12, 2009

Viaţa ca o cafea bună



Când am primit un e-mail cu subiectul acesta, am zis: Yeah, right! Încă o reţetă a fericirii! Şi am amânat momentul citirii şi ştergerii mesajului. Dar după ce l-am citit am zis că poate totuşi merită să vi-l împărtăşesc şi vouă.

Viaţa e ca o cafea bună

Un grup de oameni de succes în apogeul carierei lor, toţi având joburi şi poziţii de vis, maşini şi case au facut o vizită unui fost profesor din facultate. Discuţia a alunecat treptat spre cât de stresantă şi obositoare e viaţa zi de zi.

Profesorul i-a întrebat dacă vor să bea o cafea bună şi s-a întors din bucătărie cu vas mare plin cu cafea şi o multime de ceşti. Unele erau din porţelan fin, altele din sticlă, plastic, unele aratând normal, altele foarte delicate şi scumpe, unele cu inserţii aurite, altele cu toarta ciobită, şi i-a rugat pe fiecare să se servească.

Când toţi aveau câte o ceaşcă de cafea în mână, profesorul le-a zis: Dacă aţi observat fiecare dintre voi a pus cafea în câte o ceaşcă scumpă şi fină lăsând ceştile simple şi ieftine goale pe masă. E normal să vreţi ceea ce e mai bun în viaţă, dar tocmai asta e sursa problemelor şi a stresului pe care îl aveţi zi de zi.

Nu contează ce ceaşcă ai ales, cafeaua are acelasi gust. Ceaşca nu adaugă nici o calitate cafelei. În cele mai multe cazuri o face doar să fie mai scumpă sau în alte cazuri nu putem vedea ce e de fapt înăuntru. Ceea ce aţi vrut voi de fapt a fost cafeaua, nu ceaşca şi totusi inconştient aţi ales cele mai scumpe şi bune ceşti. Şi apoi aţi început să vă uitaţi la ceaşca celuilalt gândindu-vă că e mai frumoasă decât a voastră.

Viaţa e ca o cafea bună: jobul, banii, cariera, maşina, casa, hainele, poziţia în societate sunt ceştile. Doar ne ajută să ne trăim viaţa, dar nu sunt VIAŢA. Hainele pe care le avem, poziţia în societate şi banii nu înseamnă viaţa. Doar ne ajută să trăim viaţa. Nu definesc ceea ce înseamnă viaţa. Din contră, majoritatea oamenilor care au mult, sunt invidioşi pe alţii care au mai mult şi nu reuşesc să se bucure de ceea ce au.

Câteodată, concentrându-ne doar pe ceaşcă, uităm să savurăm cafeaua.
Savuraţi cafeaua, nu ceştile! Cei mai fericiţi oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri. Cei mai feiriciţi oameni ştiu să se bucure cât mai mult de ceea ce au, acolo unde au, în momentul prezent. Ei fac viaţa să fie frumoasă.

2 comments:

  1. Ce frumos! cata dreptate!!!

    ReplyDelete
  2. ...de acord cu tine, Ancutzo...si mie mi-a placut aceasta descriere, nu mi-a parut rau ca am deschis mail-ul, cacil-am primit si eu...As putea sa marturisesc aici ca de cand mi-am dat demisia, chiar traiesc....chiar am viata...chiar ma simt mai fericita fara tinuta office, pantofi cu toc si "aere" necesare pentru a ma asorta cu mediul inconjurator...Probabil vreodat' - mai curand ori mai tarziu- o voi lua de la capat..., dar cu satisfactia ca la un anumit moment am putut spune STOP unui sistem imputit, de non-valorizare.......unui sisitem in care oamenii se comporta ca intr-o gradina zoologica, fiecare inchis intre propriile gratii, fara idealuri...decat acelea de a-si asigura hrana zilnica...dar, din pacate, si fara dorinta de a avea alte idealuri...
    Bine te-am regasit, cafelutza drga si buuunaaa..........

    ReplyDelete

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici. Ne vedem pe ancailie.ro, dacă mai vreți să mă citiți, anyone. :)