Wednesday, April 18, 2012

Pericole pentru copii, pe Internet

Tot mai mulţi dintre copii, tot mai devreme folosesc calculatorul. La noi în grădiniţă, de exemplu, copiii pot opta pentru această activitate încă de la grupa mică - deci, de pe la 3 ani. Însă cu cât încep să intre mai devreme în "lumea Internautică", cu atât mai repede sunt supuşi la tot felul de pericole.

Foto: Erik Hersman (Flickr)
O analiză realizată de Bitdefender pe tema principalelor capcane în care pot cădea copiii atunci când folosesc calculatorul şi intră nesupravegheaţi pe Internet a scos la iveală 7 astfel de pericole.

1. Site-urile cu conţinut nepotrivit ar trebui să fie cea mai importantă preocupare a părinţilor atunci când cei mici accesează internetul. Conţinutul pornografic sau violent este cel mai temut, însă în afară de asta ar trebui filtrate multe alte categorii precum cele care promovează consumul de droguri, cele de plăți online, de gambling sau cele în care se regăsesc referințe la sinucideri.
Pentru blocarea site-urilor nepotrivite puteți folosi un program de control parental. De exemplu, Bitdefender blochează 31 de categorii de website-uri, astfel încât experiența celor mici pe internet să fie una complet inofensivă.

2. Reţelele sociale pot fi un pericol pentru copii, dacă aceştia nu cunosc câteva reguli de utilizare. Curioşi fiind, pot fi tentaţi să accepte prietenia unor necunoscuți, să dea clic pe linkuri periculoase și să cadă în capcana unor escrocherii precum binecunoscuta ’’Vezi cine ți-a vizualizat profilul’’. În spatele acestor aplicații aparent inofensive se pot ascunde extensii de browser periculoase, antiviruși falși care se descarcă automat în calculator. Părinții ar trebui, de asemenea, să fie atenți ce informații personale sunt accesibile tuturor prin intermediul rețelelor sociale pe contul copilului. De exemplu, informații precum adresa de acasă, adresa școlii, numărul de telefon, vârsta ar trebui să fie vizibile doar prietenilor apropiați. Fotografiile postate, comentariile sau tag-urile în diverse locații ar trebui, de asemenea, să fie vizibile doar prietenilor. Necunoscuții care nu au date despre ei pe profil, respectiv poza, data nașterii sau vârsta, necunoscuții care nu au alți prieteni în comun cu copilul sau necunoscuții adulți ar trebui să fie pe lista suspectă a părinților
Pentru protecția împotriva link-urilor periculoase se poate folosi Bitdefender Safego, aplicația gratuită care te protejează de escrocheriile de pe Facebook și Twitter.

3. Dependența este de asemenea un aspect la care părinții ar trebui să fie atenți. Dacă un copil petrece multe ore online acest lucru ar putea să-i afecteze performanța la școală sau să genereze probleme de integrare socială.
Programele de control parental rezolvă și această îngrijorare întrucât le permit părinților să seteze intervalul orar în timpul căruia copilul are voie să intre online sau să acceseze anumite programe precum jocurile.

4. Acțiunile ilegale pe care copilul lăsat singur la calculator ar putea să le săvârșească fără să realizeze implicațiile se referă la descărcarea de fișiere protejate de legea drepturilor de autor precum filme sau muzică.
Pentru a fi siguri că acest lucru nu se întâmplă puteți utiliza un program special, cum este modului Application Control din cadrul produsul de control parental, care îi va permite părintelui să blocheze software-ul utilizat pentru a descărca de pe internet fișiere piratate. 

5. Agresiunea sau hărțuirea online presupune folosirea tehnologiilor informatice, cum ar fi e-mail, site-uri web, blog-uri, telefoane mobile sau instant messaging, cu scopul de a ataca deliberat, în mod repetat și ostil un alt copil, sau un grup de copii. 
Vestea bună este că părinții au posibilitatea de a monitoriza activitatea copiilor pe astfel de servicii, dar pot, de asemenea, să blocheze o anumită persoană sau să predefinească o listă de cuvinte cheie care să declanșeze blocarea unei persoane. 

6. Informațiile personale dezvăluite de copil îl pot pune în pericol pe el sau chiar întreaga familie. Fără să-și dea seama cei mici pot dezvălui date personale despre ei sau despre părinți care pot merge de la adrese, numere de telefon sau numere personale până la combinația numerică a alarmei de la casă. 
Modulele de control parental de la Bitdefender pot fi setate să identifice anumite informații și să blocheze trimiterea lor prin email sau prin alte mijloace de comunicare online. 

7. Viruşii informatici nu au neapărat în vizor copiii, dar pot infecta calculatorul în timpul folosirii ca orice alt adult. 
Pentru a evita acest lucru un antivirus este esenţial.
foto: isafesoft.com

Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional de către instituţii independente de specialitate.

No comments:

Post a Comment

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici. Ne vedem pe ancailie.ro, dacă mai vreți să mă citiți, anyone. :)