Wednesday, November 20, 2013

Primul Nobel pentru literatură decernat unei femei: Selma Lagerloff


Google marchează astăzi prin imaginea de mai sus 155 de ani de la naşterea scriitoarei suedeze Selma Lagerloff. 

Spre ruşinea mea, ştiam doar vag cine a fost doamna aceasta până anul trecut de Crăciun, când prietena mea şi mama finuţului nostru C. le-a oferit cadou fetelor o carte scrisă de autoarea suedeză. "Cartea de Crăciun" se numea cartea, şi am savurat-o eu înaintea fetelor. Este una din acele cărţi care probabil că le plac copiilor dintr-un motiv, dar noi o vedem cu ochii adultului, şi ne place din alt motiv.
sursa foto
Despre Selma Lagerloff puteţi găsi informaţii pe net (de exemplu, aici), dar mi se pare fascinant şi respectabil (poate şi puţin pro-feminist aşa...:) că ea a fost prima femeie care a primit premiul Nobel pentru Literatură - în anul 1909 se întâmpla acest lucru. În plus, ea a fost şi prima femeie admisă în Academia Suedeză în anul 1914.

2 comments:

  1. Eu am iubit cartea ei cea mai cunoscuta, "Aventurile lui Nils Holgersson", chiar o sa iau o editie noua pentru Eliza. Imi amintesc si acum cu cata fervoare am citit-o, imprumutatat de la un coleg (prin clasa a cincea- a sasea), culmea coleg care nu cred ca a pus mana pe prea multe carti in viata lui, dar macar avea unele frumoase acasa :)

    ReplyDelete
  2. Laura, aceea e următoarea carte "pentru copii" pe lista mea, am luat-o împreună cu Momo (şi alte câteva) de Crăciun :)

    ReplyDelete

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici. Ne vedem pe ancailie.ro, dacă mai vreți să mă citiți, anyone. :)