Monday, December 28, 2015

Născut trombozat: moștenirea europeană

Căutând eu acum ceva vreme răspunsul la niște "de ce"-uri - de genul, de ce mi se întâmplă mie? de ce acum? de ce, de ce, de ce?" - am dat şi de un articol ştiinţific, al cărui titlu mi-a plăcut mult cum sună în engleză: Born to clot: the European burden.
"Clot" însemnând "tromb", "cheag de sânge" şi verbul "to clot" - "a face cheaguri de sânge pe vene".

Pentru cine a deschis aparatele mai târziu, este ceea ce mi s-a întâmplat mie cu aproape 3 ani în urmă, iar acum sufăr de ceea ce medicul curant a numit "sindrom post-trombotic".

Am scris aici despre cum am ajuns eu la spitalul de urgenţă Floreasca, unde am petrecut vreo10 zile pe Heparină intravenos, cum am luat eu anticoagulant 2 ani jumate, şi cât de liberă m-am simţit în aprilie anul ăsta, când medicul mi-a scos anticoagulantul!

Deci articolul ştiinţific cu pricina este aici

Iar ideea de bază este că Tromboza venoasă este o problemă comună, care afectează ... exclusiv persoanele de origine europeană! Este o predispoziţie europeană aceasta a celor 2 mutaţii genetice care pot da tromboza: Leiden V şi Protrombina G20210A. Studiul din acest articol a analizat subiecţi din 22 de ţări non-europene şi a găsit mutaţia doar la un singur caz, în India.

Ca să vezi, cum vine ea, originea europeană la pachet cu riscuri medicale!

În paranteză fie spus, între timp eu mi-am analizat acele 2 mutaţii genetice și nu, nu sunt prezente în sângele meu, deci nu de la ele am făcut eu trombo-embolie pulmonară. Cel mai probabil la mine au fost factori dobândiți (anticoncepționale după vârsta de 30 de ani, fumat, sedentarism, schi începător, altitudine etc)

3 comments:

 1. Multumesc pentru scuza de a nu ma obosi sa ma apuc de ski :D Detest sporturile de iarna dar cu maniile astea de acum de a pune copiii sa faca de toate ma simteam prost ca nu ma urc si eu pe skiuri sa o invat pe Eliza, ca uite, alti copii de varsta ei fac si dreg si bla, bla. So, thanks :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe, ai găsit ce ai vrut să vezi :)) Laura, poţi să o pui liniştită pe Eliza pe schiuri cu monitor sau în tabără - DACĂ îşi doreşte şi fără să te apuci şi tu de schi. Pe de altă parte, la mine asta cu schiatul a fost doar bomboana, restul factorilor au fost mai importanţi pentru tromboză - anticoncepţionale, fumat, sedentarism, deshidratare...

   Delete
  2. Lasa, ca eu mai bifez si restul, anticonceptionale, sedentarism (mai mult sau mai putin, ca merg pe jos relativ suficient dar tot gafai cand urc scarile), deshidratare idem, ca nu beau suficienta apa. Of, trebuie sa ne ingrijim mai mult!

   Delete

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici.