Thursday, February 25, 2010

Despre prejudecăţi şi cum apar ele


Aseară am trecut întâmplător cu fetele, venind de la grădiniţă, pe lângă nişte miresme de zambile. Îmi place foarte mult mirosul lor tare, n-ai cum să nu-l simţi, chiar şi pe străzile noastre pestilenţiale tot se simte când dai de o tarabă cu zambile. Roxi îmi cere să cumpărăm pentru acasă una. Ilinca vrea şi ea. Le las să aleagă - fireşte, identic! Mai capătă de la vânzătoare şi câte un bucheţel de ghiocei fiecare, "pentru că sunt drăguţe". Şi plecăm. Şi pe drum Roxi îmi spune despre cum vrea ea să pună ambele fire de zambilă în aceeaşi vază, pentru că sunt surioare, la fel cum e ea surioară cu Ilinca. Eu îi spun că nu se pun număr par de flori în aceeaşi vază şi le vom pune acasă separat. Stă şi se gândeşte puţin şi conchide:
- Atunci punem şi ghioceii, ca să nu fie două, să fie patru.
Îi explic că şi 4 e tot număr par.
- Dar de ce nu punem numere pare de flori în vază?
- Pentru că aşa punem atunci când moare cineva, cum i-am dus lui Buni flori la cimitir, mai ţii minte?
- Da, dar de ce aşa?

Uite, că nu ştiu. Chiar aşa, de ce? Şi cum apar prejudecăţile astea în mintea oamenilor? Fireşte, sunt preluate, pentru că "aşa mi-a spus mie mama când aveam patru ani jumate şi am cumpărat flori de la colţul străzii".

Aşa că acasă am constatat că fiecare fir de zambilă conţinea de fapt câte două flori, şi le-am pus pe toate patru într-o vază, împreună cu frunzele lor. Ghioceii i-am pus separat într-o ceşcuţă pentru că erau prea mici.

5 comments:

  1. in strainatate nu se tine cont de ideea asta, cu numar par. in buchetul meu de la nunta, designerul care s-a ocupa de asta (suna pompos, dar tipul chiar e un designer:), a pus un nr la intimplare de flori (cale, ca sa vezi, alta prejudecata:) dupa ce initial a punit in ris cind i-am spus sa fie par. el m-a convins ca asta e o timpenie. in buchet nu tin cont, dar cind cumpar fire am totusi grija sa iau un nr impar, nu stiu de ce!:)

    ReplyDelete
  2. * sa nu fie par

    :))))) am tensiune mica in dimineata asta

    ReplyDelete
  3. Eu pur şi simplu nu m-am gândit la asta până acum. Copiii ăştia te fac să (re-)inventezi roata, să descoperi America şi altele de felul ăsta! :))
    Într-adevăr, în buchete nu număr niciodată dacă sunt pare sau impare, dar la fir ţin cont să fie număr impar.
    Cu siguranţă există o explicaţie şi logică sau pseudo-, religioso-, civilizaţio-, psiho- logică! Am s-o caut şi am s-o notez şi aici.

    ReplyDelete
  4. daa...chestiile astea sunt mai puternice decat rationalul din noi.Stim ca n-au sens si totusi le facem.Eu inca ma mai las influentata de ceea ce visez noaptea si daca e ceva ce eu interpretez ca ar putea fi "de rau" ma indispun...Sunt nebuna,stiu-)))...Sotul meu cand ma vede trista dimineata ma si intreaba:"Ce-ai mai visat de data
    asta?!",razand evident...M-am "luptat" si cu "Interpretarea viselor" a lui Freud,ca sa ma conving odata pentru totdeauna ca visele sunt glume ale creierului meu frustrat care imi mai trimite mesaje din cand in cand...dar tot nu m-am vindecat-)))...

    ReplyDelete

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici. Ne vedem pe ancailie.ro, dacă mai vreți să mă citiți, anyone. :)