Sunday, April 13, 2014

Lucruri pe care să nu le spui unei mame care stă acasă cu copiii

Fără să intru acum în polemici privind asigurările sociale şi şansele pe care le au mamele sau taţii în România, am căutat şi am tradus pentru voi o serie de articole pe teme de stat - sau nu - acasă cu copiii. Le prezint în serial, începând de astăzi, în câteva din zilele următoare.

sursa foto
În primul episod (asezonat cu câteva pozuţe sarcastice de la Rotten cards, eCards...) avem perspectiva mamei care stă acasă cu copiii - şi tot felul de lucruri care îi sunt adresate acesteia, de către ... diverse persoane, ca să spunem doar aşa. Dacă nu vă sunt străine remarci precum: "Ce faci acasă toată ziua?", sau "Şi când ai de gând să te întorci la muncă?" sau "N-aş putea niciodată să stau acasă cu copiii toată ziua!", înseamnă că ştiţi foarte bine ce vreau să spun!

Pentru cei care nu petrec toată ziua, în fiecare zi, alături de copii, meseria de mamă full time, mamă care stă acasă cu copiii, poate fi foarte misterioasă. Unele dintre mamele care stau acasă spun că nici măcar soţii lor nu înţeleg de ce este o provocare pentru ele să îi ajute cu unele treburi în timpul zilei. Soţul spune:
- E doar un telefon pe care îl ai de dat, nu înţeleg cum de nu-ţi găseşti timp pentru asta!

Dar dacă aţi petrecut chiar şi o singură zi întreagă, de dimineaţă până seară, acasă cu copiii mici, ştiţi despre ce vorbesc. Ştiţi cum ziua vă este în permanenţă întreruptă de bubuieli, pregătit masa de prânz, dezastre cu apa în baie sau bucătărie, accidente ale copiilor sau animalelor de casă sau ambelor, chinuială să îi culci de prânz, oportunităţi de a-i mai învăţa câte ceva... Sunt zile în care e un miracol dacă reuşeşti să ajungi la baie singură!

Indiferent de motivul pentru care o mamă stă acasă cu copiii, fie că îşi permite asta sau că salariul ei abia dacă ar acoperi cheltuielile zilnice, majoritatea mamelor care stau acasă ştiu ce înseamnă să audă un comentariu insensibil legat de statutul lor de "mame casnice".

Site-ul Care.com a întrebat mai multe mame care stau acasă care li s-a părut cel mai insensibil şi insultător lucru care le-a fost adresat de când au decis să stea acasă pentru a se ocupa de copii. Iată mai jos un top de 9 răspunsuri date de acestea - aşa cum rezultă din articolul de pe Care.com.

1. Ce faci toată ziua?


Ce-ţi vine să răspunzi: Nu fac mai nimic. Mănânc bomboane şi mă uit la telenovele toată ziua!

Părerea experţilor: Munceşti pe rupte. Când stai acasă n-ai timp de pauză, aşa cum au mamele care merg la birou. Dar ai grijă să nu te audă chiar acestea spunând asta! Vedeţi şi articolul "10 Things Not to Say to a Workind Mom" ("10 lucruri pe care să nu le spui unei mame care merge la muncă" - episodul 2 din serialul de faţă - Nota Mea).

Ideal ar fi să spui: Fac o mulţime de lucruri toată ziua, de la treburi casnice la muncă de acasă pentru propria mea carieră, şi îmi ajut copiii să cunoască lumea, astfel că nici nu-mi dau seama când se face seară şi a trecut ziua.

2. Trebuie să fie foarte drăguţ (unde "drăguţ" înseamnă "uşor") să stai acasă cu copiii



Ce-ţi vine să răspunzi: Dacă tu crezi că e ceva uşor să înduri dezordinea care nu se termină niciodată şi văicăreală de la nişte omuleţi care-şi schimbă starea de spirit cât ai clipi din ochi şi care aruncă cu mâncare după tine, atunci da, e drăguţ.

Părerea experţilor: Nu există o scală care să măsoare ce e mai uşor şi ce e mai greu. Ideal ar fi să te concentrezi pe bogăţia muncii pe care o au de făcut toate mamele şi să spui ceva de genul acesta: Cu toţii muncim din greu. Indiferent dacă eşti acasă sau la serviciu, copiii înseamnă muncă, iar noi mamele avem multe joburi.

3. Ce făceai atunci când munceai?

Ce-ţi vine să răspunzi: Cred că încă muncesc, ba chiar mai mult decât înainte!

Părerea experţilor - experţii sugerează să răspunzi cu tact sau să întrebi la rândul tău - tu ce făceai înainte? Cred că este important să-ţi dai seama că multe din femeile care stau acasă cu copiii aveau o viaţă diferită înainte de a avea copii. Şi poate că se vor întoarce la acel stil de viaţă. Acum însă li se deschide o oportunitate de a învăţa despre alte persoane, care sunt propriii lor copii.

Ideal ar fi să răspunzi: Înainte să am copii, eram inginer / avocat / învăţătoare la clasa a treia (după caz) şi trebuie să recunosc că era o meserie mult mai uşoară decât cea pe care o am acum!

4. Nu pot să pricep cum de nu te poţi ocupa de asta (adică să dai un telefon, să faci o treabă casnică sau un comision prin oraş)

Ce-ţi vine să spui: Glumeşti? Abia dacă apuc să mă îmbrac dimineaţa.

Părerea experţilor: Orice mamă care stă acasă cu copiii ştie că este imposibil să dai un telefon sau să faci orice altceva care necesită mai multă concentrare atunci când ai copii mici acasă, dacă aceştia nu dorm (când dorm, mai apuci să faci ceva).
Faci tot felul de treburi toată ziua şi eşti intrerupt în mod constant. Poate fi copleşitor să ţi se mai lase şi o listă de lucruri "de făcut" cu aşteptări înalte, lucruri care pot fi făcute doar dacă angajezi o bonă care să-ţi asigure liniştea.
Cei care nu au grijă de copii toată ziua ar putea să nu înţeleagă de cât timp şi energie e nevoie. Dacă acest comentariu vine de la partenerul tău sau un alt membru al familiei, ai putea să-i sugerezi să încerce singuri experienţa. Şi poţi să-i spui: O să te las acasă cu o listă de lucruri de făcut şi un bebeluş, să vedem cât de multe apuci să faci din ele.

5. De ce nu rogi o mamă casnică să facă asta? Eu muncesc!


Ce-ţi vine să spui: Bună idee! Noi, mamele casnice avem timp nelimitat!

Părerea experţilor: Oamenii trebuie să recunoască faptul că, în funcţie de vârsta copiilor, capacitatea mamelor casnice de a face muncă voluntară variază foarte mult.
Iar alţi experţi subliniază că mamele casnice într-adevăr au flexibilitate, dar asta nu înseamnă că au timp nelimitat. Nu este cinstit pentru nimeni, indiferent dacă este angajat undeva sau nu, să îi facă pe alţii să se simtă vinovaţi pentru că nu pot să participe la ceva.

6. Trebuie să-i ceri bani soţului tău?


Ce-ţi vine să spui: Nu, tu trebuie să-i ceri bani?

Părerea experţilor: În primul rând această întrebare sugerează că mamele casnice nu produc niciun venit, ceea ce în unele familii pur şi simplu nu este adevărat. Multe din mamele care stau acasă tot reuşesc să aducă şi ceva bani, să producă ceva pentru bani - fie un design de website, fie un pulovăraş tricotat pe care îl vând, fie o traducere de carte, după caz (iar recent lansata şi la noi organizaţie WAHM - working at home moms este dovada vie că se poate!). Dar decât să vă chinuiţi să daţi o explicaţie privind finanţele familiei voastre - ceea ce nu e treaba nimănui! - ar fi mai bine să spuneţi: Cu toţii facem alegeri şi decizii financiare în viaţă, iar deciziile pe care le-am luat noi pentru familia noastră, sunt bune pentru noi.

7. Tu nu munceşti, aşa că nu înţelegi.

Ce-ţi vine să spui: Oh, nu din nou!

Părerea experţilor: Ai putea spune: Da, dacă nu ai fost niciodată în viaţa ta o mamă casnică, probabil că nu ştii cum e. Dar nu ştiu prea mulţi oameni care nu au muncit niciodată. Aşa că majoritatea femeilor pot să vadă ambele reversuri ale monedei.
Altă posibilă modalitate de a răspunde poate fi mai "la sentiment": Cu toţii muncim din greu în favoarea familiilor noastre şi cu toţii ne dorim ce e mai bine pentru copiii noştri. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne respectăm şi să ne susţinem unul pe altul şi să ne valorificăm munca crescându-ne copiii în lumea de astăzi.

8. Când te întorci la muncă?

Ce-ţi vine să spui: De ce? Ţi-e teamă că îmi irosesc învăţătura?

Părerea experţilor: Întrebarea asta poate fi pusă din pură curiozitate, sau poate fi pusă având în substrat mesajul când-ai-de-gând-să-faci-şi-tu-ceva-demn-de-a-fi-menţionat. Trebuie să răspunzi cinstit, dar încearcă să te concentrezi pe valoarea lucrului pe care îl faci acum. Ai putea spune: Pentru moment, mă simt binecuvântată că am acest timp alături de copii, şi cred că şi ei au de câştigat din asta.

9. N-ar putea niciodată să stau acasă cu copiii toată ziua.


Ce-ţi vine să spui: Nici nu ştii ce pierzi!

Părerea experţilor: Asta e o afirmaţie dură. Pare să spună "Eşti prea casnică şi simplă - statul acasă cu copiii poate că te satisface pe tine, dar pe mine nu m-ar satisface. Experţii sugerează să transformi în ceva pozitiv spunând: Şi eu credeam la fel până să stau acasă cu copiii. Este cel mai bine pentru familia mea acum şi mă bucur că pot să fac asta!

Aşa-i că aţi auzit şi voi o mare parte dintre remarcile acestea? Sau poate şi altele? Vouă care vi se pare mai insultător?

Urmează episodul 2 - Lucruri pe care să nu le spui niciodată unei mame care s-a întors la muncă.

15 comments:

  1. eu as zice asa: eu platesc cea mai buna bona din lume sa stea cu copilul meu. Are studii superioare in domeniu artistic, vorbeste mai multe limbi straine, il iubeste f mult si e fff atenta cu el. Si e si f scumpa, mult mai scumpa decat celelate bone! Vorbesc despre mine insami, desigur :)

    ReplyDelete
  2. Foarte tare comenariul ... nu mi-ar fi trecut prin minte asa ceva, dar ai foarte mare dreptate!

    ReplyDelete
  3. Mie mi-a zis sotul meu: Ce mare lucru ai facut toata ziua? Te-ai jucat cu copiii! Atunci m-am imbracat si am plecat afara, l-am lasat singur cu 2 copii mici: 3 ani, respectiv 8 luni. M-am intors dupa 2 ore. Era extenuat. De la joaca, evident :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana, ai fost finutza, trebuia sa il lasi 2 zile, ca alea 2 ore le uita repede si intrebarea o sa se repete, in plus poate sa iti spuna ca a nimerit el cele mai cumplite 2 ore cu colici de la cel mic si crize de personalitate de la cel mare.

      Delete
    2. :)) Da, de la joacă! Mai lasă-l să se ... "joace" şi altă dată! Fără răutate, de fapt le facem şi lor un bine, dar ei nu îşi dau seama :))

      Delete
  4. nu,sotii sunt primii care nu inteleg si nici nu au capacitatea de a recunoaste cand vad ce inseamna evolutia copilului multumita activitatilor facute cu mama
    in privinta celor din jur.....oh,am auzit atatea ca ar trebui sa nu ma mai doara nimic,dar inca sufar
    si culmea e ca sunt partener in firma sotului si ma ocup de acte in limita timpului de care dispun....dar uite chiar azi nu am reusit sa achit o factura dupa ce am stat la 3 cozi interminabile si nu mergea aparatul de citit coduri de bare.....da,inca ma doare cand aud comentarii tampite si reactii inumane
    dar sa zicem ca incerc sa nu le acord atentie
    replicile "expertilor" sunt bune in teorie...sa imi zica mie cineva ca reuseste sa isi pastreze cumpatul cand cineva are un astfel e comentariu cretin de facut :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aşa e, e greu să răspunzi "corect" şi să-ţi păstrezi calmul. Dar nu e imposibil :) În fond, nu trebuie să dai explicaţii nimănui pentru alegerile tale!

      Delete
    2. Nu prea inteleg treaba cu "parerea specialistilor este sa raspunzi X". Care este scopul acestor raspunsuri politically correct? Sa pastrezi pacea sociala cu cineva care te agreseaza (exclud intrebarile puse pentru a afla experienta altora)!? Atata marinimie ma emotioneaza!! :o)) E cam cum fac astia cu rusii "Vaaaai, dar nu va acuzam ca ati trimis trupe speciale in Ucrania, doar ne intrebam de unde or avea aia blindate si echipament, atat!" LooooL

      Crezi ca raspunsuri de genul "Eh, uite ca la asta nu m-am gandit!" sau "Mai exact ce intrebi, caci nu cred ca am inteles bine intrebarea?" te scapa de abordari ulterioare de genul asta (nu mai pun la socoteala distractia cand vezi ce fata face interlocutorul, ca se impiedica in formalismele sociale si nu stie cum/ce sa raspunda)?

      Nu vad cum ar putea avea cineva mai multa putere asupra ta decat ii dai (cu exceptia Statului, da' aici e alta discutie ... LoooL )

      Delete
  5. Daaa, si mie mi-a spus o jigodie acum ceva vreme... ca ea munceste toata ziua sa-si creasca copilul, nu sta cu mana in ... ca mine, toata ziua, acasa!
    Chiar e "simplu". Te scoli, trimiti copiii la scoala, pui mancarea la foc pentru pranz, deretici, mai stai cu ochii pe mail, poate un client raspunde la ce-ai lucrat ieri, mai intra un proiect, mai mori ca iti intra un DL intr-o ora, si nu-ti permiti sa ratezi termene la munca de-acasa, vin copiii, hranit, teme, ai noroc daca dorm la amiaza, mai muncesti 2-3 ore, apoi parc, seara, cina, ii culci, si apoi te apuci de lucru... stai acasa, dar muncesti pe rupte... Ceasul iti e prieten cand arata 1-2 noaptea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, pe mine judecatul ăsta al altora mă deranjează, indiferent de poziţia fiecăruia, atât a mamei, cât şi a "comentatorului răutăcios". Cât despre programul "simplu" - te înţeleg din proprie experienţă :)

      Delete
  6. Pe langa aia cu "da' ce faci toata ziua, nu te plictisesti"... mi-am mai auzit ca-s "doar o casnica" sau "gospodinele sa taca din gura" (astea sub forma de comentarii la mine pe blog ca si cand i-am pus eu sa citeasca. Cineva care imi era "prietena" mi-a zis cu niste ani in urma ca "nu toti avem LUXUL de a sta acasa degeaba". Asta pe cand eu tot cautam de lucru dar pentru ea asta nu conta prea tare.
    Am auzit-o si pe aia cu "eu n-as putea niciodata sa stau acasa, m-as plictisi!" ca si cand as fi stat degeaba. Aveam bebelus mic pe cand aveam si firma si invatam sa fac contabilitate primara cand bebelusa dormea. Nu-i bai ca firma ne-a falimentat-o statul roman. Iar de angajat dupa niste ani in care n-ai mai avut un job stabil nu te mai angajeaza nici dracu'. E drept ca eu stiu ce au insemnat anii astia pentru Mara. Stie si sotul meu desi uneori nu e suficient de recunoscator :))) Pentru ca de fapt nu poti intelege cum e sa stai acasa si sa cresti un copil, sa tii o casa ba sa te mai pomenesti si cu o bunica la pat la un moment dat. E complicat.

    ReplyDelete
  7. MLZ - sincer, eu aş răspunde cu "ce-ţi vine să spui" - la orice oricând, în general vorbind. Asta şi pt că nu prea le am eu cu diplomaţia, şi pt că, aşa cum spui şi tu, nu prea îmi pasă ce crede cineva care oricum nu a înţeles nimic! Dar articolul e tradus de pe un site american şi ăştia sunt mai "politically correct". Şi de fapt, cred că ţi se oferă şi nişte explicaţii, cam de ce ţi-ar fi putut fi adresate acele comentarii (şi cum să te fereşti de ele, poate...) :)

    ReplyDelete
  8. Pai da, da' eu subliniam inconsecventa specialistilor, care iti arata cum sa raspunzi politically correct unor intrebari politically incorrect. Ori asta n-are nicio noima, cu exceptia situatiei in care esti vreun arhanghel!

    Pozitia "specialistilor" frizeaza contradictia! Nu te poti plasa simultan si coerent atat in zona politically correctness (prin raspunsuri) cat si in zona politically incorrectness (prin acceptarea intrebarilor ca justificand un raspuns).

    Vorba unui amic, "pentru greseli de logica de genu' asta, m-au dat afara de la gradinita". LoooooL

    ReplyDelete

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici. Ne vedem pe ancailie.ro, dacă mai vreți să mă citiți, anyone. :)