Tuesday, June 19, 2012

Panseu matinal: όνομα


Roxana s-a născut într-o zi de vineri, iar Ilinca într-o zi de duminică. În limba greacă, vineri se spune Παρασκευή, iar duminică Κυριακή. Paraschiva şi Chiriaca. Iată-le!

(όνομα, citit "onoma", înseamnă "nume")

Thursday, June 14, 2012

Asta înseamnă că nu suntem chiar atât de puţini

Ştiţi reclama Vodafone, cu "împreună suntem mai puternici"?



Textul, cu mesajul de redeşteptare naţională, imaginile, melodia, vocea lui Rebengiuc... totul mi se pare mixul perfect.
Apoi chiar ultimul cuvânt, după ce vezi vreo 2 minute (sau cât o fi, dar este lungă), exact ultimul cuvânt (şi cel mai cu aplomb, mai de efect) al reclamei: "Vodafone".

Când am văzut prima oară reclama, înainte de a fi rostit şi acest ultim cuvânt, gândul meu s-a dus la campania electorală. Şi mi-am zis: Ecce campania! Iată cea mai bună reclamă pentru un candidat! Cea mai eficientă, cea mai cu bun simţ, cea mai cu afect, cu apel la simţ civic, cu patriotism... Al doilea gând a fost chiar la numele candidatului. Nu ştiu de ce, m-am gândit la candidatul Nicuşor Dan, mi se părea că numai lui, dintre toţi candidaţii, i s-ar putea potrivi.

În paranteză fie spus - a fost o campanie destul de discretă pentru un ne-privitor la TV ca mine. Până în ziua alegerilor nu ştiam nici măcar numele tuturor candidaţilor, necum alte informaţii despre ei. Singurul care ajunsese la mine, şi acesta doar pe calea Internetului, era numele şi realizările lui Nicuşor Dan. Prin urmare, un vot pentru el a venit de la mine.

În reclamă, cuvântul final cade ca un trăsnet: Vodafone. Nu pot să spun că sunt neapărat dezamăgită că e o reclamă comercială, în loc să fie una electorală. Dimpotrivă. Alegerile au trecut, reclama este încă pe TV.

Reversul medaliei, însă, ar putea fi ceea ce tocmai am găsit acum 2 minute pe un site:

"Să revenim la spotul Vodafone:
Să fim sinceri, exemplele din reclama Vodafone “Impreuna suntem mai puternici” sunt mai degrabă utopii. Tot respectul pentru Victor Rebengiuc, care pune suflet în acest monolog inspiraţional şi care te face la fiecare ascultare să tresari. Dar ca reclamă şi ca mesaj parcă nu mă convinge, şi dacă citiţi mai jos vă propun eu o altă variantă.
Reclama ar fi trebuit să fie aşa:
– Studenţi din provincie care ştiu că dacă nu fac facultatea la Bucureşti şi nu rămân acolo nu au nicio şansă să-şi găsească un loc de munca
– Angajaţi care stau peste program pentru că aşa li se impune şi care nu-şi primesc nici măcar salariul, ce să mai vorbim de plata orelor suplimentare
– Şefi care apar la birou doar când trebuie să mai dea afară pe cineva sau când trebuie să încaseze o primă
– Taximetrişti care stau în staţie cu muzica dată foarte tare, mâncând seminţe în maşină şi care nici măcar nu au autorizaţii sau aparate de taxare (pe care oricum nu le-ar folosi)
– Familii ocupate cu culesul de căpşuni în Spania, Anglia şi Italia chiar dacă au studii superioare, care îşi lasă copii de capul lor în ţară şi cărora le trimit bani pentru a-i folosi pe orice altceva decăt şcoală
– Oameni de treabă care zgârie maşinile din parcări doar pentru că sunt mai noi decât ale lor
– Şoferi care merg foarte repede prin bălţile de pe străzi chiar dacă pe trotuare sunt foarte mulţi oameni
– Fotbalişti care se antrenează prin discoteci şi cluburi, care sunt prea “prost” plătiţi, care mint sportul şi fanii şi care simulează orice contact că doar-doar primeşte adversarul un cartonaş
– Politicieni care mint non-stop
– Oameni care se lasă prostiţi la fiecare 4 sau 5 ani
– Profesori care obligă elevii să vină la meditaţii
– Elevi care nu au respect pentru învăţământ şi care bat profesori
Ştii şi tu câţiva".

Închei citatul de pe site-ul respectiv.

După umila (şi optimista, idealista) mea părere, este chestie de perspectivă: depinde ce alegi să vezi!

Tuesday, June 12, 2012

Bancp(r)ost

De câte ori văd reclama la Bancpost cu cei trei băieţi (sunt tripleţi?) care probabil e o continuare a alteia cu cei doi de pe scaune (erau gemeni?), mă întreb: cu ce-am greşit? De ce nu înţeleg poanta?
Dar când la final spune vocea din off BANCPOST, eu înţeleg BANC PROST, şi mă liniştesc. Deci, d-aia nu înţeleg poanta!

Părinţii pot supraveghea acum activitatea copiilor şi pe telefoanele mobile cu Android şi Facebook

Bitdefender a lansat spre testare publică varianta beta a noului sistem independent de control parental ce conţine un modul pentru telefoanele mobile şi tabletele cu Android şi o aplicaţie de control pentru reţeaua de socializare Facebook, anunţă un comunicat de presă.

Software-ul de sine stătător Bitdefender Parental Control, care poate fi administrat şi verificat online de oriunde, îşi propune să crească deschiderea în comunicarea dintre părinţi şi copii.

Modulul de control pe telefoanele şi tabletele cu Android permite monitorizarea site-urilor pe care intră copilul, aplicaţiile pe care le-a folosit și care sunt instalate pe telefon, sms-urile și apelurile. Astfel, părintele poate alege să blocheze anumite site-uri, aplicații, sms-uri sau apeluri către terminalul copilului. De asemenea, poate fi monitorizată locaţia în care se află copilul cu ajutorul GPS-ului instalat pe terminalul urmărit.

Soluţia independentă Bitdefender Parental Control oferă de asemenea, funcţia de supraveghere a activităţii pe reţelele sociale prin care părinţii pot identifica profilul copilului și îl pot supraveghea fără să fie nevoie să facă parte din lista lui de prieteni.

Părintele va primi rapoarte detaliate despre prietenii copilului, comentariile, postările, fotografiile sau interesele vizibile pe profilurile rețelelor sociale.

Astfel, copilul trebuie să accepte aplicația de control în rețelele de socializare atunci când intră în cont, iar părintele este notificat atunci când copilul o dezinstalează. O comunicare onestă sau citirea secțiunii Despre a aplicației îl informează pe copil că este monitorizat.

De asemenea, soluția Bitdefender parental Control instalată pe calculatoarele ce rulează Windows permite urmărirea întregului trafic web, a aplicațiilor accesate și instalate, a contactelor cu care copilul vorbește pe programele de Instant Messaging.

Sistemul de control parental poate bloca accesarea unor site-uri formând liste blocate de adrese web sau liste de cuvinte cheie blocate în căutările online sau în conversațiile pe programele de messaging.


Modulul independent Bitdefender Parental Control este disponibil pentru testare în variantă beta la: http://www.bitdefender.com/media/html/parental-control/

Busy

Busy is the new lazy - se zice mai nou.

Aşa o fi? Păi să vedem:

Borcanele cu dulceaţă de căpşuni sunt pe rafturi, în noua cămară.
Ieri am cules un vişin, aşa că sper să avem şi vişinată anul ăsta.
Nunta prietenilor pe malul mării a fost minunată, fetele au fost topite după "prinţesă", asta când nu se plimbau cu barca.
Serbarea Ilincăi a încheiat grupa mijlocie. Urmează şi celelalte serbări: dans, engleză, Shakespeare school, şi mai ales (super-emoţionanta pentru nostalgica de mine) "La revedere, grădiniţă" a Roxanei.
Pe 2 iulie, căutaţi în librării noua carte în traducerea mea. Pentru următoarele, rămâneţi pe recepţie!

Şi alte lucruri aşteaptă să fie consemnate, trăite, memorate...

asta, foarte pe scurt.

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici.