Wednesday, July 22, 2015

Social Media for Parents, sesiunea a doua

Ana Maria Mitruş, blogger pe Meseria de părinte, moderează cea de-a doua sesiune a întâlnirii din acest an Social Media for Parents. Iar primul vorbitor este Mămica urbană, adică Ana Nicolescu. Ea este cea care a strâns într-un grup mămicile bloggeriţe. Nu chiar pe toate, spune ea, deşi şi-ar dori asta.
Scrisul pe blog, pentru Ana Nicolescu, a venit după 13 ani de scris la reviste de sănătate, frumuseţe şi life-style, precum şi participare la diverse campanii umanitare. Blogul ei, spune Ana, a trecut prin 5 luni de la stadiul de proiect până la primul articol. Dorinţa ei cea mai mare: să fie sinceră şi autentică. Pentru a creşte copii sănătoşi emoţional, este nevoie să fim părinţi sănătoşi emoţional - spune Ana, citându-l pe terapeutul ei, Gaspar Gyorgy.

Ana Nicolescu
Ana povesteşte despre primele ei articole pe blog, dar şi despre evoluţia acestora, despre colaborarea cu Salvaţi copiii şi primul articol plătit (Ana "dă din casă" şi precizează că a lucrat doar cu agenţii, nu direct cu clienţi). A urmat apoi implicarea în campanii umanitare şi de responsabilitate socială, în care se implica nu numai cu conţinut pe blog, ci şi cu acţiuni - este important să ai contact cu realitatea, scrisul e mult mai autentic dacă spui exact ce ai trăit.
"Nu scriu cu suflet ca să am trafic, ci scriu ca să mă eliberez pe mine, iar restul vine de la sine", spune Ana. Câteva dintre principiile şi valorile ei sunt:
- Recomandă tuturor să scrie doar despre ce rezonează cu fiecare, altfel, totul sună fals.
- Acceptă să promoveze doar produse sau servicii în care crede.
- Spune de fiecare dată o poveste, nu lasă articolele fără suflet
- Nu minte cititorii, nu vrea să pară mai mult decât este
- Scrie despre realitate, spune şi când îi este greu.
Câteva sfaturi despre ce să nu faci atunci când ai un blog:
- nu fura teste şi poze
- nu uita de gramatica limbii române
- nu încerca să fii mai bun decât altul, e loc pentru toată lumea, singura competiţie e cu tine însuţi
- nu te lăuda
- nu scrie articole nedocumentate

Siguranţa pe Internet, o temă mereu de actualitate, reprezintă subiectul următoarei prezentări, susţinută de Veronica Dogaru, Corporate Communication Manager la Orange, şi Adelina Ţintariu, Coordonator Slavaţi copiii: "Nativii digitali", provocări şi oportunităţi.
Vorbim despre control parental pe Internet, această şosea cu multe benzi. Părinţii sunt primii care au nevoie de informaţii despre pericolele care îi pândesc pe copiii lor pe Internet. Primele reguli şi cele mai "de bază" sunt expuse sub forma unui filmuleţ: copiii trebuie să acceseze Internetul, jocurile pe orice consolă şi TV-ul doar în sufragerie, nu în camera lor; doar un timp limitat de către părinţi; să discute cu părinţii despre ceea ce văd şi se joacă.
Din perspectiva specialistului în siguranţă online, reprezentanţii Orange şi Salvaţi copiii aduc în prim plan părerea copiilor despre Internet: ei îl consideră foarte util, sursă de informare etc. Datoria noastră, ca părinţi, însă este să înţelegem riscurile din spatele lui şi să le oferim protecţia corespunzătoare. Şi iată câteva sfaturi: amintiţi-le copiilor că nu tot ce întâlnesc pe Internet este întotdeauna adevărat, putem să le propunem surse de sprijn; încurajaţi copiii să folosească Internetul şi ca sursă de studiu, nu doar în căutare de jocuri etc.
Mai multe sfaturi puteţi găsi pe www.sigur.info şi un help-line, linie de consiliere, precum şi suport tehnic pentru programele utilizate.

Urania Cremene
Trainer, speaker şi coach, organizatoare a conferinţelor care-i poartă numele - Urania Cremene. "Inside out" se numeşte prezentarea ei despre - cum altfel? - emoţii şi gestionarea acestora. Făcând evident referire la filmul cu acelaşi nume (un film musai de văzut, subliniază Urania), prezentatoarea vorbeşte despre importanţa înţelegerii şi gesionării emoţiilor la copii. Ce emoţie preia controlul? Ce fac cu această emoţie? Dar copiii nu au capacitatea de a-şi gestiona emoţiile. Cum nu o au nici o (mare) parte dintre adulţi. La fel e cu gestionarea timpului, a conflictelor interioare etc. - la adulţi. Motivul pentru care aceste aptitudini, abilităţi, cunoştinţe sunt atât de greu de învăţat este că nu se văd - Urania recunoaşte că ajungerea la această concluzie a fost "aha!"-ul ei, la un moment dat: "Fă-ţi gândirea vizibilă!"
Urania Cremene povesteşte apoi despre conferinţele pe care le ţine în întreaga ţară şi unde întâlneşte părinţi informaţi (şi) prin intermediul blogurilor de parenting. Ea mai anunţă că a lansat un program de parenting online numit All About Parenting (www.allaboutparenting.ro), cu sfaturi şi instrumente pentru părinţi în diverse situaţii în care se găsesc la un moment dat, cu copiii lor.


LiveBlogging de la celelalte 2 sesiuni ale Conferinţei Social Media for Parents:
prima sesiune
- a treia sesiune

No comments:

Post a Comment

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici.