Wednesday, July 22, 2015

Social Media for Parents, sesiunea a treia


Cea de-a treia sesiune a conferinţei Social Media for Parents 2015 se anunţă un pic mai tehnică, dacă e să judecăm după funcţiile şi firmele reprezentate de vorbitorii din program. Astfel, Adina Dondorici, Managing Partner la Parenting ADS, spune că sunt circa 1.130.000 de mămici online, cu copii sub 14 ani, în România, şi că 22% dintre părinţi deţin un smartphone.
Potrivit reprezentantei Parenting ADS, se pot distinge dintre mămici 3 "ecosisteme":
1. mămicile pe bloguri - care caută contactul personal
2. mămicile pe forumuri - caută răspunsuri legate de creşterea ş dezvoltarea copilului şi
3. mămicile pe facebook - îşi "promovează" copiii
Atunci când cauţi să vinzi ceva (de exemplu, reclamă pe un blog) - Selling Stuff înseamnă emoţie plus plăcere plus încredere, care să ducă la identificarea cu un brand. Brandul este percepţia imediată a unei persoane bazată pe o emoţie. Un blog ce devine carismatic este asemenea unui produs de neînlocuit. Orice blog poate fi carismatic. Trebuie să ai în vedere 5 lucruri în construcţia lui:
1. diferenţiază-te
2. colaborează - ieşi, cunoaşte-ţi cititorii, implică-te
3. inovează - creativitate
4. validează - dialog permanent cu clientul, agenţiile de media şi PR
5. cultivă - fă schimbări când e cazul

Secțiunea a treia a conferinţei este moderată de Mihai Dragomirescu, fondator UrbanKid.ro, care ține să specifice rolul important pe care îl are agenția în susținerea strategiei pentru creativitatea pe care o reprezintă blogul fiecăruia.

Urmează o prezentare susţinută de Oana Bulexa, Managing Partner la The Practice, om de PR care lucrează cu brandurile, cum se auto-anunţă. Ea dorește să fie acum, aici, pentru noi "agenția noastră", consultantul de care avem nevoie.
În opinia Oanei Bulexa, mamele sunt publicul cel mai coagulat şi cel mai greu de convins din online. Despre posturile pe blog plătite, Oana este de părere că este o muncă, iar munca este cea care se plăteşte, nu ceea ce se scrie în acel post.
Dar ce înseamnă o relaţie win-win între un brand şi un blog:
- brandul câştigă o bună interacţiune, reacţii pozitive şi recomandarea produsului
- aşa-numitele "social moms" căştigă creşterea reputaţiei în cercul de prieteni, conţinut interesant şi relevant pentru cititori, recompensă pentru efort
Sunt însă şi nişte riscuri:
- brandul se poate alege cu nişte reacţii negative
- însă blogul poate pierde reputaţia în cercul de prieteni ("peers")
Oana Bulexa oferă 10 recomandări utile:
1. alegeţi cu atenţie brandurile prietene, cu care împărtăşiţi aceleaşi valori şi principii
2. fiţi selectivi - nu acceptaţi orice fel de colaborare vi se propune
3. cântăriţi bine - informaţi-vă ce înseamnă efortul presupus din partea voastră
4. clarifică ce ai de făcut - solicită toate detaliile tehnice
5. setaţi cât mai corect aşteptările - evaluaţi ce puteţi face şi ce nu, poate tocmai plecaţi în concediu şi nu veţi putea duce la bun sfârşit taskul
6. păstrează-ţi stilul - poate una dintre cele mai importante recomandări, dar care ajung să îngrădească libertatea de exprimare, şi rezultatul este că cititorii sancţionează
7. documentează-te
8. fii onestă - dacă nu ţi-a plăcut, fii deschis şi recunoaşte. Nu fi drăguţ, doar pentru că primeşti o recompensă
9. nu uita de rezultate - măsoară rezultatele campaniei, faceţi un mic portofoliu cu cele mai de succes campanii, te vor ajuta pe viitor, veţi avea şanse mai mari să fiţi implicaţi în noi campanii
10. învăţaţi să spuneţi nu - dacă nu te simţi confortabil cu o campanie, refuză să te implici


Alexandru Negrea, consultant Social Media, se declară un pasionat al domeniului. El susţine cursuri pentru companii pe tema Social Media, perspectivă din care vorbeşte despre promovarea blogurilor pe Facebook.
Prima recomandare: aceea de a merge mai mult în zona de clipuri video - conţinutul video este foarte promovat în această perioadă de cei de la Facebook. Un grafic luat din Google Trends arată, de exemplu, care sunt expresiile care generează cel mai mare trafic. Apoi Negrea dă exemple de instrumente necesare - opţional, pentru cei care doresc să creeze conţinut video gen filmuleţe cu copii: selfie stick, diverse device-uri de filmat slow motion etc.
A doua recomandare: conţinut educaţional. Adică acele "how to...". Prin comparaţie, penru România "cum să..." lucrurile stau la fel (anecdotică - pe limba română, în topul traficului este "cum să slăbeşti"). Menţiuni: "Am fost în vacanţă şi m-am distrat" - nu e de pus pe blog, ci pe facebook, de hrănit orgoliul. Pentru blog ar fi mai indicat să pui (şi din titlu încă) un articol cu "cele mai family friendly staţiuni". Nu vă feriţi de titlurile lungi, dacă ele exprimă bine ce trebuie spus (exemplu: în loc de "Bagajul minimalist", mai bine scrii "10 recomandări pentru un bagaj minimalist")
A treia recomandare: usability. Textul şi fotografiile trebuie să fie foarte uşor vizibile.


LiveBlogging de la celelalte 2 sesiuni ale Conferinţei Social Media for Parents:
- prima sesiune
- a doua sesiune

LE: Înregistrarea întregii conferinţe de către organizatori se găseşte aici (josul paginii)

2 comments:

  1. Buna Anca, m-am uitat live la SM2015 cat am putut si vroiam sa te intreb daca nu sti cumva daca exista vreo inregistrare a evenimentului. Pe site nu exista. M-as fi uitat si la editia de anul trecut daca o gaseam pe undeva. Mi s-a parut foarte faina cea de anul acesta.
    Merci, te pup.

    ReplyDelete
  2. Bună Rox. Din câte ştiu eu, anul trecut nu s-a filmat deloc, iar anul ăsta a fost posibilă vizionarea live, dar nu ştiu dacă va fi disponibilă înregistrarea undeva... Pot să îi întreb pe organizatori. Da, ediţia de anul acesta mi s-a părut şi mie mai faină, mai închegată :)

    ReplyDelete

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici.