Wednesday, July 22, 2015

Social Media for Parents, sesiunea a treia


Cea de-a treia sesiune a conferinţei Social Media for Parents 2015 se anunţă un pic mai tehnică, dacă e să judecăm după funcţiile şi firmele reprezentate de vorbitorii din program. Astfel, Adina Dondorici, Managing Partner la Parenting ADS, spune că sunt circa 1.130.000 de mămici online, cu copii sub 14 ani, în România, şi că 22% dintre părinţi deţin un smartphone.
Potrivit reprezentantei Parenting ADS, se pot distinge dintre mămici 3 "ecosisteme":
1. mămicile pe bloguri - care caută contactul personal
2. mămicile pe forumuri - caută răspunsuri legate de creşterea ş dezvoltarea copilului şi
3. mămicile pe facebook - îşi "promovează" copiii
Atunci când cauţi să vinzi ceva (de exemplu, reclamă pe un blog) - Selling Stuff înseamnă emoţie plus plăcere plus încredere, care să ducă la identificarea cu un brand. Brandul este percepţia imediată a unei persoane bazată pe o emoţie. Un blog ce devine carismatic este asemenea unui produs de neînlocuit. Orice blog poate fi carismatic. Trebuie să ai în vedere 5 lucruri în construcţia lui:
1. diferenţiază-te
2. colaborează - ieşi, cunoaşte-ţi cititorii, implică-te
3. inovează - creativitate
4. validează - dialog permanent cu clientul, agenţiile de media şi PR
5. cultivă - fă schimbări când e cazul

Secțiunea a treia a conferinţei este moderată de Mihai Dragomirescu, fondator UrbanKid.ro, care ține să specifice rolul important pe care îl are agenția în susținerea strategiei pentru creativitatea pe care o reprezintă blogul fiecăruia.

Urmează o prezentare susţinută de Oana Bulexa, Managing Partner la The Practice, om de PR care lucrează cu brandurile, cum se auto-anunţă. Ea dorește să fie acum, aici, pentru noi "agenția noastră", consultantul de care avem nevoie.
În opinia Oanei Bulexa, mamele sunt publicul cel mai coagulat şi cel mai greu de convins din online. Despre posturile pe blog plătite, Oana este de părere că este o muncă, iar munca este cea care se plăteşte, nu ceea ce se scrie în acel post.
Dar ce înseamnă o relaţie win-win între un brand şi un blog:
- brandul câştigă o bună interacţiune, reacţii pozitive şi recomandarea produsului
- aşa-numitele "social moms" căştigă creşterea reputaţiei în cercul de prieteni, conţinut interesant şi relevant pentru cititori, recompensă pentru efort
Sunt însă şi nişte riscuri:
- brandul se poate alege cu nişte reacţii negative
- însă blogul poate pierde reputaţia în cercul de prieteni ("peers")
Oana Bulexa oferă 10 recomandări utile:
1. alegeţi cu atenţie brandurile prietene, cu care împărtăşiţi aceleaşi valori şi principii
2. fiţi selectivi - nu acceptaţi orice fel de colaborare vi se propune
3. cântăriţi bine - informaţi-vă ce înseamnă efortul presupus din partea voastră
4. clarifică ce ai de făcut - solicită toate detaliile tehnice
5. setaţi cât mai corect aşteptările - evaluaţi ce puteţi face şi ce nu, poate tocmai plecaţi în concediu şi nu veţi putea duce la bun sfârşit taskul
6. păstrează-ţi stilul - poate una dintre cele mai importante recomandări, dar care ajung să îngrădească libertatea de exprimare, şi rezultatul este că cititorii sancţionează
7. documentează-te
8. fii onestă - dacă nu ţi-a plăcut, fii deschis şi recunoaşte. Nu fi drăguţ, doar pentru că primeşti o recompensă
9. nu uita de rezultate - măsoară rezultatele campaniei, faceţi un mic portofoliu cu cele mai de succes campanii, te vor ajuta pe viitor, veţi avea şanse mai mari să fiţi implicaţi în noi campanii
10. învăţaţi să spuneţi nu - dacă nu te simţi confortabil cu o campanie, refuză să te implici


Alexandru Negrea, consultant Social Media, se declară un pasionat al domeniului. El susţine cursuri pentru companii pe tema Social Media, perspectivă din care vorbeşte despre promovarea blogurilor pe Facebook.
Prima recomandare: aceea de a merge mai mult în zona de clipuri video - conţinutul video este foarte promovat în această perioadă de cei de la Facebook. Un grafic luat din Google Trends arată, de exemplu, care sunt expresiile care generează cel mai mare trafic. Apoi Negrea dă exemple de instrumente necesare - opţional, pentru cei care doresc să creeze conţinut video gen filmuleţe cu copii: selfie stick, diverse device-uri de filmat slow motion etc.
A doua recomandare: conţinut educaţional. Adică acele "how to...". Prin comparaţie, penru România "cum să..." lucrurile stau la fel (anecdotică - pe limba română, în topul traficului este "cum să slăbeşti"). Menţiuni: "Am fost în vacanţă şi m-am distrat" - nu e de pus pe blog, ci pe facebook, de hrănit orgoliul. Pentru blog ar fi mai indicat să pui (şi din titlu încă) un articol cu "cele mai family friendly staţiuni". Nu vă feriţi de titlurile lungi, dacă ele exprimă bine ce trebuie spus (exemplu: în loc de "Bagajul minimalist", mai bine scrii "10 recomandări pentru un bagaj minimalist")
A treia recomandare: usability. Textul şi fotografiile trebuie să fie foarte uşor vizibile.


LiveBlogging de la celelalte 2 sesiuni ale Conferinţei Social Media for Parents:
- prima sesiune
- a doua sesiune

LE: Înregistrarea întregii conferinţe de către organizatori se găseşte aici (josul paginii)

Social Media for Parents, sesiunea a doua

Ana Maria Mitruş, blogger pe Meseria de părinte, moderează cea de-a doua sesiune a întâlnirii din acest an Social Media for Parents. Iar primul vorbitor este Mămica urbană, adică Ana Nicolescu. Ea este cea care a strâns într-un grup mămicile bloggeriţe. Nu chiar pe toate, spune ea, deşi şi-ar dori asta.
Scrisul pe blog, pentru Ana Nicolescu, a venit după 13 ani de scris la reviste de sănătate, frumuseţe şi life-style, precum şi participare la diverse campanii umanitare. Blogul ei, spune Ana, a trecut prin 5 luni de la stadiul de proiect până la primul articol. Dorinţa ei cea mai mare: să fie sinceră şi autentică. Pentru a creşte copii sănătoşi emoţional, este nevoie să fim părinţi sănătoşi emoţional - spune Ana, citându-l pe terapeutul ei, Gaspar Gyorgy.

Ana Nicolescu
Ana povesteşte despre primele ei articole pe blog, dar şi despre evoluţia acestora, despre colaborarea cu Salvaţi copiii şi primul articol plătit (Ana "dă din casă" şi precizează că a lucrat doar cu agenţii, nu direct cu clienţi). A urmat apoi implicarea în campanii umanitare şi de responsabilitate socială, în care se implica nu numai cu conţinut pe blog, ci şi cu acţiuni - este important să ai contact cu realitatea, scrisul e mult mai autentic dacă spui exact ce ai trăit.
"Nu scriu cu suflet ca să am trafic, ci scriu ca să mă eliberez pe mine, iar restul vine de la sine", spune Ana. Câteva dintre principiile şi valorile ei sunt:
- Recomandă tuturor să scrie doar despre ce rezonează cu fiecare, altfel, totul sună fals.
- Acceptă să promoveze doar produse sau servicii în care crede.
- Spune de fiecare dată o poveste, nu lasă articolele fără suflet
- Nu minte cititorii, nu vrea să pară mai mult decât este
- Scrie despre realitate, spune şi când îi este greu.
Câteva sfaturi despre ce să nu faci atunci când ai un blog:
- nu fura teste şi poze
- nu uita de gramatica limbii române
- nu încerca să fii mai bun decât altul, e loc pentru toată lumea, singura competiţie e cu tine însuţi
- nu te lăuda
- nu scrie articole nedocumentate

Siguranţa pe Internet, o temă mereu de actualitate, reprezintă subiectul următoarei prezentări, susţinută de Veronica Dogaru, Corporate Communication Manager la Orange, şi Adelina Ţintariu, Coordonator Slavaţi copiii: "Nativii digitali", provocări şi oportunităţi.
Vorbim despre control parental pe Internet, această şosea cu multe benzi. Părinţii sunt primii care au nevoie de informaţii despre pericolele care îi pândesc pe copiii lor pe Internet. Primele reguli şi cele mai "de bază" sunt expuse sub forma unui filmuleţ: copiii trebuie să acceseze Internetul, jocurile pe orice consolă şi TV-ul doar în sufragerie, nu în camera lor; doar un timp limitat de către părinţi; să discute cu părinţii despre ceea ce văd şi se joacă.
Din perspectiva specialistului în siguranţă online, reprezentanţii Orange şi Salvaţi copiii aduc în prim plan părerea copiilor despre Internet: ei îl consideră foarte util, sursă de informare etc. Datoria noastră, ca părinţi, însă este să înţelegem riscurile din spatele lui şi să le oferim protecţia corespunzătoare. Şi iată câteva sfaturi: amintiţi-le copiilor că nu tot ce întâlnesc pe Internet este întotdeauna adevărat, putem să le propunem surse de sprijn; încurajaţi copiii să folosească Internetul şi ca sursă de studiu, nu doar în căutare de jocuri etc.
Mai multe sfaturi puteţi găsi pe www.sigur.info şi un help-line, linie de consiliere, precum şi suport tehnic pentru programele utilizate.

Urania Cremene
Trainer, speaker şi coach, organizatoare a conferinţelor care-i poartă numele - Urania Cremene. "Inside out" se numeşte prezentarea ei despre - cum altfel? - emoţii şi gestionarea acestora. Făcând evident referire la filmul cu acelaşi nume (un film musai de văzut, subliniază Urania), prezentatoarea vorbeşte despre importanţa înţelegerii şi gesionării emoţiilor la copii. Ce emoţie preia controlul? Ce fac cu această emoţie? Dar copiii nu au capacitatea de a-şi gestiona emoţiile. Cum nu o au nici o (mare) parte dintre adulţi. La fel e cu gestionarea timpului, a conflictelor interioare etc. - la adulţi. Motivul pentru care aceste aptitudini, abilităţi, cunoştinţe sunt atât de greu de învăţat este că nu se văd - Urania recunoaşte că ajungerea la această concluzie a fost "aha!"-ul ei, la un moment dat: "Fă-ţi gândirea vizibilă!"
Urania Cremene povesteşte apoi despre conferinţele pe care le ţine în întreaga ţară şi unde întâlneşte părinţi informaţi (şi) prin intermediul blogurilor de parenting. Ea mai anunţă că a lansat un program de parenting online numit All About Parenting (www.allaboutparenting.ro), cu sfaturi şi instrumente pentru părinţi în diverse situaţii în care se găsesc la un moment dat, cu copiii lor.


LiveBlogging de la celelalte 2 sesiuni ale Conferinţei Social Media for Parents:
prima sesiune
- a treia sesiune

Social Media for Parents, ediţia 2015: Start!

Bună dimineaţa! A început Social Media for Parents 2015, conferința dedicată părinților activi în mediul online și tendințelor lansate de mamele care scriu pe bloguri. Eveniment organizat de Evensys.

Aşa a fost la ediţia 2014
Ediția din acest an este transmisă live, pentru cei care nu au putut veni în sală. Puteți urmări așadar conferința pe site-ul dedicat, aici

Dar, verba volant, scripta manent! Aşa că eu, pe de altă parte, voi încerca aici să subliniez câteva din ideile conferinţei. Ca să rămână şi după, cum ar veni :)

Cristian China Birta, moderatorul primei sesiuni, a făcut rapid introducerea şi deja Otilia Mantelers, Parenting Connection Instructor, ne povesteşte... nu despre Parenting, aşa cum ne-a obişnuit, ci despre ea, ca scriitoare pe blog: cum a început să scrie pe blog şi de ce. Otilia vorbește despre scris, ca terapie, și precizează că ea a început să scrie pentru cei care nu pot ajunge la cursurile ei, pentru a procesa emoții și experiențe. Pe blogul ei, numit "Joc şi emoţii", Otilia spune că scrie despre diverse teme, în funcţie de preocupările din acel moment: temeri personale, feminitate, unul sau altul dintre cei trei copii ai ei etc. Otilia îşi promovează blogul pe Facebook şi a acordat ocazional interviuri la câteva bloguri (Laura Frunză, Ana de la Mămica Urbană şi Ioana de la Prinţesa Urbană). Otilia consideră că secretul succesului unui blog constă în autenticitate.
Otilia pomeneşte despre FOMO - fear of missing out, ca "boală a secolului": ne dorim să ştim ce se mai întâmplă, să nu cumva să se întâmple ceva fără să ştim.

Primul moment al sponsorului: Banca Transilvania susține conferința Social Media for Parents, vorbește Virginia Gugiuman, șef agenție, părinte la rândul ei și absolvent de studii superioare de psihologie a copilului. Noutatea ediției SMforParents2015 este că puteți folosi #btkidcont astăzi, pe parcursul conferinței, iar cel mai activ utilizator al hashtag-ului poate câștiga un cont kid de la Banca Transilvania în valoare de 1.000 de lei. Reprezentanta băncii prezintă produsul bancar Kid Cont.

Mihaela Feodorof, Managing Partner Yourway Life and Career Counseling, vorbeşte despre "potenţialul copiilor" - ne spune Cristian China Birta. Acum 6 ani ea, ajutată de Dragoş Bucurenci, şi-a lansat un site şi a început să scrie. De curând, cele scrise de ea au fost publicate într-o carte. Ea însăşi mamă de trei copii, acum deja mari, Mihaela oferă câteva sfaturi pentru părinţi: să ne jucăm alături de copii, să ne uităm cu ei la desene animate, să facem sport împreună cu ei, căci sportul educă... etc. Concluzii: 1. lăsaţi copiii să fie ei înşişi, nu le impuneţi alegerile voastre; 2. respectaţi-le etapele de dezvoltare.

Sănătatea nu se caută pe google, ci la medic - aşa o introduce Cristian China Birta pe următoarea vorbitoare, Maria Eremia, medic primar pediatru şi specialist medicină de familie. Domnia sa vorbeşte despre necesitatea unor cursuri de comunicare cu pacienţii copii, şi mai ales cu părinţii acestora. Mamă de 3 copii, şi bunică de 3 nepoţi, dna Maria Eremia a ales să povestească astăzi despre alimentaţia raţională a copilului sănătos: alăptare, diversificare corectă, prin comunicare cu medicul pediatru etc. Medicul atrage atenţia asupra obezităţii la copii, datorată supraalimentaţiei copiilor la patiserie şi fastfood. Domnia sa punctează câteva probleme de patologie care pot apărea vara: diareea, alergenii (alergiile alimentare, din mediu etc).

La finalul prezentării dnei medic pediatru, din public, binecunoscuta moaşă Vania Limban a punctat pe scrut experienţa sa când, mergând cu o bursă de specializare în Anglia, primul curs pe care l-a făcut acolo a fost unul de... comunicare! Se pare că acolo este binecunoscută importanţa acestei abilităţi care este comunicarea - spre deosebire de cabinetele medicale de la noi (ca să vorbim doar despre ele)!

Prima sesiune a luat sfârşit. Ne revedem după pauză!

... şi aşa a fost la ediţia 2015
Live Blogging de la celelalte două sesiuni ale conferinţei:
- sesiunea a doua
- sesiunea a treia

Monday, July 20, 2015

Otilia şi Gaspar, conferință despre "Puterea relațiilor"

Aş putea începe articolul de faţă povestindu-vă despre ultima mea "criză" de plâns şi tristeţe nemăsurată, nepotolită şi (aparent) inexplicabilă; despre cum răscoleam eu apoi Internetul în căutarea de mai multe informaţii despre anxietate şi depresie; despre cum am dat de o înregistrare audio cu o doamnă din SUA care a ajuns la concluzia că aceste neplăceri sunt în special feminine şi materne; despre cum, tot citind descrieri de simptome psihice, m-am auto-diagnosticat cu anxietate generalizată; despre cum am început (doar am început, nu am avut curajul să merg mai departe) să caut un psiholog specializat pe ce mă doare pe mine: anxietate, tristețe, depresie... Şi cum am abandonat căutarea, încă o dată, abandonându-mă pe mine, mie. Am greşit, ştiu deja asta, încă de-acum, înainte să mi se declanşeze următoarea "criză" (sper să corectez lucrurile).

Dar mă tem că dacă v-aş povesti toate astea, articolul meu ar deveni prea personal :) - Glumesc, desigur, deja aţi prins ideea și povestea este cât se poate de personală!


Aşa că m-am bucurat mult atunci când am aflat că draga mea prietenă Otilia Mantelers, de la care am învăţat atât de multe despre a fi mamă de copii echilibraţi psihic, va susţine împreună cu psihologul pe care îl apreciez şi respect, Gaspar Gyorgy, o conferinţă ... pentru mine! :) Glumesc eu, însă tema conferinţei mi se pare că se potriveşte mănuşă: Să înțelegem "Puterea relațiilor" în secolul perfecționalismului!

Pentru că, analizându-mă eu așa, de una singură, dar și cu ajutorul prietenului meu cel mai bun, partenerul meu de viaţă şi tatăl copiilor mei, am înţeles că măcar parţial, anxietatea pe care o resimt - dacă fac sau nu bine ceva, în special legat de creşterea copiilor - provine din frica mea de a nu face cumva ceva greșit. Credeam că doar eu sunt așa, însă aflu că e "boală" generală: este un perfecţionism al secolului - şi asta vom afla şi la conferinţă, de la cei care o susţin. Iată și câteva informații despre eveniment:


Otilia Mantelers este expert în parenting, iar Gaspar Gyorgy - psiholog clinician. Ei vor susţine în tandem prima conferință din România despre "Puterea relațiilor. Călătoria de la vină către vulnerabilitate și vindecare"! 

Evenimentul, la care sunt așteptați 400 de părinți și specialiști din toată țara, are loc pe 10 octombrie 2015, în București.
În contextul în care perfecționismul este, în zilele noastre, foarte apreciat și orice formă de vulnerabilitate este pedepsită, criticată, judecată sau respinsă, este extrem de dificil pentru orice persoană să rămână echilibrată. Mai mult, orice semn de frică, ezitare, greșeală sau neputință este aspru sancționată de cei din jur. S-a ajuns astfel ca, la nivel mondial, 4 din 15 persoane adulte, să sufere de anxietate sau orice forma de depresie, în timp ce peste 760.000 de copii români, din aproximativ 3,8 milioane, au o tulburare de sănătate mintală.

Conferința "Puterea relațiilor" va demonstra că vindecarea de vină este posibilă prin traversarea procesului de vulnerabilitate. 
Filosofia noastră este aceea de a porni de la propria persoană atunci când ne este greu și a descoperi rănile care s-au activat în noi înșine. Această perspectivă este valabilă și dacă apar probleme în relația de cuplu sau relația parentală. Este timpul să îndrăznim să fim vulnerabili să ne acceptăm limitările, durerea, traumele, momentele de imaturitate și să alegem să ne cultivăm lumea interioară prin tehnicile vindecării sufletești, spune Gaspar Gyorgy, președintele Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.
Acest proces de vindecare propus de cei doi vorbitori ai conferinței pornește de la reflectarea asupra trecutului fiecăruia dintre noi, pentru a scoate la suprafață durerile nespunse ale copilăriei. 
Când suntem mici, în funcție de perspectivele care vin din partea adulților responsabili din jurul nostru, învățăm ce este acceptabil și ce este de ascuns. Ajungem astfel să avem un <sine fals>, să fim ceea ce vor ceilalți să fim, fără să îndrăznim să ne asumăm ceea ce suntem sau simțim cu adevărat. Iar pentru a depăși aceste limitari psihologice avem nevoie să le înțelegem de unde vin și cum ne-au afectat. Acesta este demersul prin care începem să ne cultivăm prețuirea autentică de sine, să vedem de unde am pornit și unde am ajuns, completează Otilia Mantelers, Pareting by Connection Instructor, trainer de Playful Parenting, psiholog în formare și specialist în joaca terapeutică cu copiii de la 0 la 10 ani.
Conferința durează 4 ore si este structurată în două părți. Toate detaliile se găsesc pe http://paginadepsihologie.ro/.
Otilia Mantelers și Gaspar Gyorgy sunt curatorii conferințelor internaționale susținute în România de specialiști renumiți la nivel mondial: Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, dr. Daniel Siegel și Michael Thompson. Până acum, peste 2.500 de părinți români și peste 1.000 de experți au beneficiat, prin participări la conferințe și cursuri de parenting, de expertiza celor doi.

Ce spune Gaspar despre Otilia:
Otilia Mantelers este considerată una dintre cele mai apreciate experte naționale în parenting și sănătate relațională. Specializată în tehnici de lucru focusate pe joc și conectare emoțională, Otilia a reșit să readucă echilibrul în multe familii din România, iar conferințele sale au devenit o sursă de inspirație pentru numeroși specialiști în educație, psihologie și psihoterapie. Soție și mamă implicată, reușește să îmbine într-o manieră excelentă echilibrul dintre viața de familie și cariera profesională, iar cei trei copii îi sunt o sursă inepuizabilă de creativitate și reinventare personală.
Ce crede Otilia despre Gaspar:
Gaspar Gyorgy, fondatorul și președintele Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, este apreciat drept unul din cei mai de renume psihologi și psihoterapeuti de familie din România, care pornește noi trenduri în sănătatea relațională la noi în țară. Munca lui vindecatoare cu persoanele și familiile pe care le-a călăuzit în procesul terapeutic, studiile sale neîncetate în domeniul relațiilor interpersonale, conferințele cu specialiști internaționali pe care le-a organizat, l-au făcut să fie specialistul de referință în domeniul psihologiei în România. Gaspar este unul din cei mai ardenți promotori ai mindfulness-ului relațional, al terapiei IMAGO de familie și crede cu tărie în puterea relațiilor interumane de a vindeca ființa umană și de a crea o lume mai bună.
Vă invităm să construim împreună sănătatea relațională în România!

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici.