- Deci, eşti atentă, citeşti de două ori cerinţa subiectelor!
- Ai grijă la semne, nu pui minus în loc de plus sau invers!
- Nu te grăbeşti, nu trebuie să ieşi prima, dacă aveţi 2 ore la dispoziţie, stai 2 ore, dacă e nevoie!
- La subiectele mai grele, rezolvă-le din aproape în aproape, de la simplu spre complicat!
- La sfârşit te verifici, mai citeşti o dată toată lucrarea!
- Şi foloseşte ciorna! Nu te mai repezi să scrii direct pe foaia de concurs, rezolva pe ciorna, desenează-ţi grafic ceea ce trebuie să rezolvi la subiectele mai dificile!
Cu aceste sfaturi nepreţuite - adică, cicăleli care îi trec pe lângă urechi - a pornit Roxana la concursul Euclid ieri, duminică 2 martie, dis de dimineaţă.
Să ne înţelegem: după ce mă trezesc la 6.30 zi de zi, alerg la şcoală de vreo 2 ori pe zi, plus alte activităţi extraşcolare menite să acopere, măcar pe alocuri, lipsurile sistemului de învăţământ tradiţional şi dorinţa de perfecţionare a copiilor mei şi a părinţilor lor, de genul limbi străine, educaţie muzicală, sport pentru sănătate - deci după toate astea, plus alte activităţi casnice specifice meseriilor îngemănate pe care le personalizez, de mamă, femeie, nevastă şi ce-oi mai fi eu, pe lângă încercările timide de a mai fi şi un pic de om al muncii, din fericire freelancer - aşadar, nu eu am fost cea care a vrut să se trezească şi duminica devreme, pe motiv de concurs!
Eu doar am informat copilul în prealabil despre organizarea concursului - e drept, am "manipulat-o" puţin pentru că de alte concursuri nu am informat-o, doar cu o zi mai înainte a fost Arhimede, acum vreo săptămână sau două Năstăsescu - asta ca să le menţionez doar pe două de care ştiu eu, căci Smart, Cangur, Euroşcolar, Prichindel sau altele de acest fel nu se mai ţin în clasă şi şcoală din motivele cunoscute (profesorii fac grevă ca să protesteze până la extrem împotriva scandalurilor cu mita în şcoli, şi/sau nu le mai e permis de la inspectorate să le organizeze în şcoli, în timpul săptămânii, în timpul orelor). Şi chiar şi pentru Euclid am fost la o şcoală privată (care mi-a plăcut încă de mult, de când am mai fost pe acolo cu alte treburi, dar nu intru acum în detalii).
To make a long story short, copilu' a ales să meargă la Euclid. Cu toate că la prima etapă a luat doar vreo 73 de puncte (din 100), cu toate că nici pentru această etapă nu s-a prea pregătit, în sensul în care să fi rezolvat câteva teste specifice din culegerea specifică pe care i-am cumpărat-o (la sugestia învăţătoarei, care însă nu lucrează pe această culegere cu ei la clasă).
Şi apoi acasă, ne-a povestit ce a făcut, a rezolvat subiectele cu tac-su - eu nu am atâta răbdare, recunosc.
Mie în schimb, mi-a arătat mândră:
- Uite, mami, am folosit ciornă! Şi ne-a dat voie să o luăm acasă, uite!
Şi priviţi-o şi voi, că tare mi-s mândră de copilu' ista al meu:
Inutil să vă mai spun că a ieşit după numai o oră, timp în care a putut şi să deseneze toate astea, şi să scrie notele pe portativ la "Jingle bells"!
Să vedem rezultatele când s-or afişa, căci dacă e aşa cum am calculat noi, ar fi ceva mai bine decât data trecută, ca să spunem aşa.
Şi dacă nu le-ar fi dat ciornele acasă, n-ar fi ajuns aceasta în coşul de hârtii, în loc de dosarul meu cu suvenire din copilăria copiilor mei? :)))
Despre una, despre alta, ce mai facem, ce mai citim, sau ce gânduri mai gândim.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Stop joc
După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici.
-
În vacanţa de după vacanţă am fost la munte. La munte era zăpadă. Multă şi frumoasă zăpadă. La munte se schiază. Roxana a făcut cunoştinţă c...
-
Venind în întâmpinarea celor care doresc să citească despre diversitatea acestor situaţii şi spre disperarea celor care nu înţeleg ce e cu c...
No comments:
Post a Comment