Un prieten merge în curând la Budapesta şi m-a rugat să-i fac o "to see list". Aşa, scurtă, ce-ar putea vedea în două zile.
Am scris mailul, dar până să-l trimit, mi-am mai tot amintit de alte şi alte locuri pe care le-am tot văzut eu prin Budapesta, şi la pas şi călare, şi pe jos, şi cu mijloacele de transport, şi cu bicicleta, şi cu maşina.
Dar mă rezum doar la câteva, câte se pot vedea în câteva zile, foarte pe scurt despre ele.
În Buda găseşti cetatea veche, care adaposteşte Galeria Naţională de Artă.
În cetate sunt de văzut Bastionul Pescarilor, biserica lui Matei Corvin (Matthias Templom), cu vedere spre Dunăre şi Parlament. Sus în cetate se poate ajunge cu piciorul, sau cu un teleferic din Piata Adam Clark (recunosc, noi am fost doar pe jos, nu ştiu cum e cu telefericul). Lângă Matthias Templom este Palatul Sandor, unde se află acum sediul preşedinţiei Ungariei. Aşadar, până acum, totul la un loc, în cetate. E musai de văzut şi se poate face în câteva ore, eventual cu o pauză de-un ceai cald la o ceainărie – e una şi cu prăjituri bune chiar în faţă la Matthias Templom.
Tot în Buda ar mai fi şi trenul copiilor – dar sincer, nu prea mai ştiu cum se ajunge acolo (parca de la piata Moskva cu un tramvai…). E un tren cu care te plimbi prin pădure şi pe dealuri şi unde nu lucrează oameni, ci copii, ca mecanici şi în gări.
În Pesta – este “noul”, este partea mai modernă a oraşului. Aici, cum vii de sus din Cetate din Buda, traversezi Dunarea şi dai de Palatul Parlamentului.
Apoi, destul de aproape, este Catedrala Sfântul Ştefan – foarte frumoasa şi se află chiar lângă CEU.
Nu departe de acolo este Deak Ter, piaţa Deak, nodul unde se întâlnesc toate cele 3 linii de metrou, albastru, rosu şi galben. Aici e Sinagoga, cu muzeu cu tot.
Lângă Deak este şi Vigado Ter, piaţa din care porneşte Vaci Utca – cred că cea mai turistică arteră pietonală din Budapesta, e frumos de mers pe jos pe-acolo, dar de câteva ori mai scump decât în alte părţi, mai ales restaurantele. Oricum acum nu e perioadă turistică, aşa că o să fie ok.
La celalalt capat al Vaci utca este cea mai frumoasă piaţă acoperită – lângă podul Libertăţii, Szabacsag Hid. La parter sunt de toate alimentare, iar la etaj chestii turistice. A, şi la subsol au murături ungureşti, iamii! Aici ne făceam şi noi cumpărăturile, căci stăteam chiar lângă piaţă. De aproape, oarecum în continuarea lui Vaci utca, mai précis din Kalvin Ter (piaţa Kalvin) începe Raday utca – locul unde ne făceam noi veacul, ca să zic aşa. E plină de cârciumi şi terase, multe din ele recent deschise. Preferatele noastre erau Sir William, unde am mâncat cel mai bun gulaş (nu şi astă-vară, am scris despre faptul că i-au schimbat reţeta, cred) şi Pink Cadillac – o pizzerie cu multe feluri de paste şi pizza foarte bune.
În celălalt capăt al Raday utca eşti aproape de Teatrul Naţional – e chiar pe malul Dunării, o clădire nouă, modernă, cu un parc mare în faţă şi cu tot felul de construcţii din acelea gen statui în marime naturală din metal…
Băi termale sunt mai multe, unele pe muntele Gellert. Clădirea e frumosă mai ales ca privelişte nocturnă din Pesta, e frumos iluminată.
Alte băi termale sunt cele numite Szecheny Furdo, în parcul de lângă piaţa eroilor, adică Hosok Tere.
Acolo, la Hosok Tere sunt mai multe lucruri de văzut. Unele din pozele de pe blog la categoria Budapesta sunt de la Hosok Tere.
În primul rand e bulevardul Andrassy Ut, pe care se afla şi Opera – dar în direcţia opusă faţă de Oktogon (Oktogon e o piaţă mare pe linia tramvaielor 4 şi 6… Dar să nu ne pierdem în detalii). De la Oktogon cu aceste tramvaie 4 şi 6 se ajunge pe Margit Sziget, insula Margareta. Sau pe insulă se poate ajunge şi pe jos, mergând de la cetate, din Buda, sau de la Palatul Parlamentului. Pe Margit se află fântâna cântătoare – o fântână arteziană care saltă pe muzică clasică. Insula e foarte frumoasă primavara mai ales.
Andrassy ut duce până la Hosok, dar se poate merge şi cu “metroul galben”, dacă nu ai timp de pierdut pe jos, să admiri vile şi sedii de ambasade. Metroul galben în sine e foarte frumos, ca de poveste.
Statuile de la Monumentului Milenar din piaţa Hosok tere asezate în colonada semicirculară reprezintă cele mai de seamă domnitori şi conducatori ai maghiarilor.
În Hosok Tere se află Muzeul de Arte Frumoase (Szepmuveszeti Museum) unde sunt periodic expoziţii internaţionale. Acum e o expoziţie de Artă Italiană – de la Boticelli la Titian, 2 secole de artă italiană.
Visavis este Muzeul de Artă Decorativă.
Alături – patinuarul (unde am pus eu prima şi singura dată patine în picioare)
Apoi începe parcul – un castel frumos, care e acum Muzeul de Geologie, şi parcul propriu-zis, cu răţuşte pe apă, şi gradina zoologică…
Deci, ca să recapitulăm:
Ziua 1: Buda – cetatea, cu tot ce e acolo
Ziua 2: Pesta – Basilica sfantul Stefan, Sinagoga, Vaci Utca, si cu un metrou apoi la Hosok Tere cu tot ce e acolo
Vizionare plăcută!
Despre una, despre alta, ce mai facem, ce mai citim, sau ce gânduri mai gândim.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Stop joc
După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici.
-
În vacanţa de după vacanţă am fost la munte. La munte era zăpadă. Multă şi frumoasă zăpadă. La munte se schiază. Roxana a făcut cunoştinţă c...
-
Venind în întâmpinarea celor care doresc să citească despre diversitatea acestor situaţii şi spre disperarea celor care nu înţeleg ce e cu c...
No comments:
Post a Comment